Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Αλλάζει η Ομόνοια έως τα Άνω Πατήσια

«Πράσινες» προσπαθούν να γίνουν οι υποβαθμισμένες και πυκνοκατοικημένες γειτονιές γύρω από το κέντρο της Αθήνας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Το Βήμα, οι φιλόδοξες πολεοδομικές παρεμβάσεις από το κέντρο της Αθήνας ως τα Ανω και τα Κάτω Πατήσια, τις οποίες σχεδιάζει το ΥΠΕΚΑ, θα αφήσουν χώρο στους πεζούς και στους ποδηλάτες καθώς προβλέπεται  η μονοδρόμηση της Πατησίων αλλά και λωρίδες τραμ μέχρι τα Ανω Πατήσια.
Ειδικότερα, το τραμ θα καταλαμβάνει δύο λωρίδες, ενώ οι υπόλοιπες θα μονοδρομηθούν με φορά κυκλοφορίας από τα Ανω Πατήσια προς την Ομόνοια.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η πολεοδομική ανασυγκρότηση στις περιμετρικές γειτονιές του κέντρου θα γίνει με άξονα την Πανεπιστημίου, η οποία όπως έχει ανακοινωθεί, από το 2014 θα λειτουργεί ως πεζόδρομος.
Στο πλαίσιο των αναγκαίων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που θα γίνουν προβλέπεται η αντιστροφή της φοράς κυκλοφορίας στις οδούς Ακαδημίας και Αγίου Κωνσταντίνου, ενώ η πλατεία Ομονοίας από κυκλοφοριακός κόμβος θα μετατραπεί σε πραγματική πλατεία με την πεζοδρόμηση του οδοστρώματος από την Πατησίων ως την 3η Σεπτεμβρίου.
Για την οδό Φυλής  σχεδιάζεται πεζοδρόμηση του οδοστρώματος, αλλά και επιλεγμένων κάθετων οδικών αξόνων.
Αν και υποβαθμισμένη, η περιοχή φιλοξενεί αξιόλογα διατηρητέα νεοκλασικά και μεσοπολεμικά κτίρια. Το νέο πρόγραμμα του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και προστασίας περιβάλλοντος Αθήνας (ΟΡΣΑ) περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός ζωντανού τόπου κατοικίας με την παροχή κινήτρων για την αποκατάσταση του υποβαθμισμένου κτιριακού αποθέματος και την επαναχρησιμοποίηση των εγκαταλειμμένων χώρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου