Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Φωτοβολταϊκά: κορεσμένα δίκτυα παραδέχεται η ΔΕΗ- Ζημιώνονται χιλιάδες αγρότες


Ο κορεσμός των δικτύων της ΔΕΗ σε 16 νομούς της χώρας αφήνει στον “αέρα” χιλιάδες αιτήσεις αγροτών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων, καθώς δεν είναι δυνατή η απορρόφηση επιπλέον ενέργειας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδαςeuro2day, η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ κ. Σ. Γιαννακά, αποκάλυψε έγγραφο της ΔΕΓ προς τη ΡΑΕ με το οποίο γνωστοποιείται πως τα δίκτυα σε 18 νομούς της χώρας είναι κορεσμένα.
Η ΔΕΗ αποφαίνεται πως είναι αδύνατη η έγκριση επιπλέον αιτήσεων για φωτοβολταϊκά και ρίχνει το “βάρος” της επέκτασης του δικτύου της στουςεπενδυτές, δηλαδή στη συγκεκριμένη περίπτωση στους αγρότες!
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αν δεν λυθεί το πρόβλημα και οι αιτήσεις για φωτοβολταϊκά απορριφθούν, ο κάθε αγρότης θα χάσει αρκετές χιλιάδες ευρώ, καθώς μόνο το κόστος της αίτησης ανέρχεται σε 3 με 4 χιλιάδες ευρώ.
Οι νομοί που αντιμετωπίζουν πρόβλημα κορεσμού δικτύων είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εξής: Μεσσηνίας, Ηλείας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας, Βοιωτίας, Φθιώτιδος, Καρδίτσας, Άρτας, Πρέβεζας, Καστοριάς, Φλώρινας, Κοζάνης, Κιλκίς και Ξάνθης.
Το ερώτημα που ανακύπτει, πέραν της απόδοσης ευθυνών, είναι αν και πότε θα αποζημιωθούν οι αγρότες επενδυτές για τα χρήματα που ξόδεψαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου